Nieuws

Hollander Barendrecht viert 90-jarig jubileum vooral door vooruit te kijken

21 juni 2019

Hollander Barendrecht heeft dit jubileumjaar nóg een belangrijke mijlpaal bereikt.

Hollander Barendrecht viert 90-jarig jubileum vooral door vooruit te kijken

Toen Siem den Hollander in 1929 groenten en fruit ging verkopen vanuit zijn boerenschuur kon hij niet voorzien dat zijn bedrijf 90 jaar later tot de top 100 logistieke dienstverleners van Nederland zou behoren. Toch is dat het geval. Reden genoeg om niet alleen nostalgisch terug te blikken, maar vooral vooruit te kijken. Zo heeft Hollander Barendrecht dit jubileumjaar nóg een belangrijke mijlpaal bereikt….

Van paard en wagen tot duurzame vloot

Op één punt was de oprichter van Hollander 90 jaar geleden zijn tijd ver vooruit. Waar wij vandaag hard werken aan CO2-reductie, was er destijds helemaal geen sprake van uitstoot. Groenten en fruit werden met paard en wagen bezorgd in de regio. De afgelopen jaren hebben wij onze CO2-uitstoot gehalveerd en we streven ernaar om in de toekomst opnieuw CO2-neutraal te gaan opereren. Wat dat betreft vinden we zeker inspiratie in het verleden. Dat geldt ook voor de ondernemerszin van de vorige generaties. Toen in de jaren ’70 het supermarktkanaal een sterke groei doormaakte, ging Hollander zich met succes op dit marktsegment richten. Al snel werden de eerste PLUS Supermarkten beleverd en vanaf 2003 gaat Hollander zelfs volledig voor PLUS werken als serviceprovider in vers en semi-verse producten. Op dat moment is Hollander al een dochter van The Greenery B.V., maar er is altijd bewust voor gekozen om het sterke eigen merk en de bekende Hollander identiteit te behouden. Ook wanneer in 2008 samen met The Greenery en PLUS retail het hypermoderne vers distributiecentrum (VDC) wordt geopend op het bedrijventerrein Freshport Rijnmond is Hollander daar als logistiek service provider nadrukkelijk met een eigen gezicht aanwezig. Dankzij deze merkstrategie kunnen we als Hollander Barendrecht naar de toekomst toe onze activiteiten verder verbreden en dat gaat ook gebeuren. Dit jaar nog.

PLUS en Hollander: een uniek partnership

Voor PLUS retail verzorgt Hollander Barendrecht al vele jaren alle versdistributie. Van warehousing en administratie tot contact met de leveranciers en de bevoorrading van alle PLUS supermarkten in Nederland. Terwijl andere supermarktformules vaak met meerdere dc’s werken, beleveren wij vanuit één versdistributiecentrum alle PLUS supermarkten, van Texel tot Limburg. Sommige winkels zelfs meerdere keren per dag.

Innovatie in de versketen

E-commerce, vers fulfilment en food logistics maken een sterke ontwikkeling door en Hollander Barendrecht wil daarbij voorop lopen. Stein van Est, directeur van Hollander Barendrecht, licht toe: “Vanuit de hechte samenwerking met PLUS retail als basis gaan we de komende jaren voor innovatie en vernieuwing, waarbij beide ondernemingen profiteren van de inzichten en oplossingen die dat oplevert. Naar de toekomst toe zien we drie kansrijke klantsegmenten: landelijke horecaformules, (inter)nationale retailers en food e-commerce. Om met die laatste te beginnen: vorig jaar hebben we Fresh Fulfilment opgericht. Dit is een zelfstandige dochteronderneming waarmee we kunnen inspelen op de twee belangrijkste trends in verslogistiek: de ambitie om producten steeds verser bij de eindgebruiker te krijgen en de groei van de online foodmarkt. Fresh Fulfilment beheerst de gehele keten -  van opslag en voorraadbeheer tot distributie en transport. Om aan de specifieke eisen van e-commerce te voldoen, is de hele operatie ingericht op een sterk wisselend assortiment en voorbereid op eventuele groeispurten van start-up en scale-up klanten. Het volledige versfulfilment is snel aanpasbaar en schaalbaar, terwijl de dagelijkse operatie gewaarborgd blijft. Nieuwe ideeën kunnen direct worden getoetst in datasimulaties en pilots en zijn daarna meteen uitvoerbaar.”

Voor Fresh Fulfilment heeft Hollander Barendrecht een nieuw pand betrokken, nieuwe processen ingericht en mensen met specifieke expertise aangenomen.

Leren, innoveren en continue verbeterprocessen staan hierbij centraal. De ervaringen die we zo opdoen leiden tot betere dienstverlening richting PLUS en potentiële nieuwe klanten.

 

Nieuwe internationale klant

Mooier kon het jubileumjaar niet beginnen: een grote Duitse retailer gaf aan zeer geïnteresseerd te zijn in de logistieke dienstverlening van Hollander Barendrecht. De naam zal binnenkort bekend worden gemaakt, maar Hollander Barendrecht start nog deze maand met overslag- en transportactiviteiten. Zeecontainers met fruit komen in Nederlandse en Belgische havens binnen, waarna ze worden op- en overgeslagen in het vers distributiecentrum in Barendrecht. Van hieruit wordt het fruit gedistribueerd naar verschillende dc’s in Duitsland. Stein van Est: “Een nieuwe, internationale klant geeft natuurlijk veel energie binnen ons bedrijf. Het is meer dan een mijlpaal, het sterkt ons in onze overtuiging dat 90 jaar expertise gecombineerd met een focus op innovatie van grote meerwaarde is in de markt. We zien ook veel kansen in de horeca. Dat is een marktsegment dat sterk complementair is aan retail. Er vinden nu al verschillende gesprekken plaats om ook food logistics voor landelijke horecaformules te gaan verzorgen.”

Duurzame toekomst

Zo rijden de trucks van Hollander Barendrecht een mooie toekomst tegemoet en dat doen ze, zoals gezegd, steeds duurzamer. De impact op het milieu verkleinen, is de komende jaren een belangrijke ambitie. Stein van Est: “Een bedrijf als het onze is generatie op generatie opgebouwd en heeft alleen bestaansrecht als we rekening houden met de generaties die na ons komen. We investeren in een zuinige vloot, efficiëntere routebepaling, verhoging van de beladingsgraad en een zuinige rijstijl. Met speciale trackingsystemen houden we de prestaties en verbruikscijfers van onze vrachtwagens bij om de uitstoot steeds verder terug te dringen. Onlangs nog hebben we 23 elektrisch aangedreven heftrucks gekocht. Zo willen we in alle opzichten een bewuste en doordachte groei doormaken. Als we straks terugblikken op 100 jaar Hollander Barendrecht weet ik zeker dat we nóg meer voorop lopen in innovatie, servicegraad én duurzaamheid. Ik kijk er nu al naar uit!”